Eventerim in de media

Online nieuwsbrief MeetingReview - April 2016

Michiel Smilde is eigenaar van Eventerim, Special Events- en Projects uit Hoofddorp/Haarlemmermeer. Eventerim is een compact en slagvaardig evenementenbureau dat bedrijven ondersteuning biedt bij de creatie, planning, organisatie e/o uitvoer van een evenement, congres of bijeenkomst. Zowel op management- als operationeel niveau. Er volgt een zeer openhartig gesprek met Michiel.

“Na vele jaren in de horeca gewerkt te hebben ben ik vanaf 2000 ruim 6 jaar als accountmanager werkzaam geweest in het Circustheater in Scheveningen, een werkmaatschappij van Stage Entertainment. Met een relatief klein team hebben wij daar honderden prachtige events en bijeenkomsten geacquireerd en gepland, maar wij waren ook regelmatig nauw betrokken bij de organisatie van de events. Met het Circustheater waren wij o.a. één van de trekkers van citymarketingtool ‘Prins voor een Dag’ en de gezamenlijke deelname van Den Haag aan beurs Evenement, toen de eerste in z’n soort. Bovendien kreeg ik de kans om vanuit mijn locatierol het ‘Platform Bijzondere Locaties’ mee op te richten en vorm te geven. De laatste 2 jaar bij Stage Entertainment verplaatste mijn werkzaamheden zich naar de Amsterdam Convention Factory, inmiddels bestaat deze niet meer. Naast de exploitatie van deze gedenkwaardige evenementenlocatie richtten wij ons daar ook op de realisatie van Stage Venues, waarbij de salesafdelingen van resp. het Circustheater, het Beatrix Theater en The Factory min of meer onder één dak werden gebracht.

Al met al, vele mooie jaren waar ik echt van het evenementenvak ben gaan houden. Nu werk ik alweer 8 jaar voor mijzelf. Voor zowel mijn opdrachtgevers als mijn eigen events ben ik regelmatig op zoek naar bijzondere locaties. De keuze voor een locatie bepaalt voor een groot deel het succes van het evenement. Daarom investeer ik relatief veel tijd aan het bijhouden van de ontwikkelingen in de locatiemarkt. Binnen mijn vakgebied denk ik mij te onderscheiden doordat ik over een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen beschik en mij op basis van mijn ervaring snel in het ‘probleem’ van de opdrachtgever kan verplaatsen. Vervolgens helpt mijn gepassioneerde creatieve geest mij om dit ‘probleem’ op een bijzondere en effectieve manier op te lossen. Dan heb ik het natuurlijk over de creatie, planning en organisatie van events en bijeenkomsten, haha”. Michiel praat vol passie verder: “Het is vervolgens dan heel leuk om, samen met de opdrachtgever, zijn team en mijn suppliers, een gedenkwaardig succesvol event te produceren”.

Prangende vraag die ons op de lippen brandt: wat doe je met reviews? “Sinds twee jaar maak ik gebruik van MeetingReview, maar ik ben pas een half jaar echt actief bezig om er wat meer mee te doen. Ik geloof in het systeem en verwacht dat dat zich snel nog verder zal ontwikkelen. Daarbij hoop ik wel dat het gebruik van ‘reviews’ meer gemeengoed gaat worden en dat dat mij nog meer gaat helpen om mijn diensten onder de aandacht van mijn mogelijke opdrachtgevers gaat brengen”. Michiel is een van de pioniers op MeetingReview en onderschrijft het nut van reviews. Dit was één van de redenen waarom hij gevraagd is om mee te werken aan de nieuwste prijs in de branche van vergaderingen en evenementen: de Nationale Meeting Award. Basis voor deze transparante prijs voor locaties is de reviewscore op MeetingReview. Michiel was één van de drie juryleden en bezocht een aantal locaties om ze nader aan een deskundig oordeel te onderwerpen (zie elders in deze nieuwsbrief).Een man met zoveel kennis en ervaring in het vak heeft vast nog wel een paar mooie anekdotes? “Mij zijn vele warme persoonlijke ontmoetingen met zowel opdrachtgevers, bezoekers als leveranciers bijgebleven. En natuurlijk hangen daar ook vaak relatief kleine memorabele gebeurtenissen of situaties aan vast. Dan heb ik het bv over de ochtend dat wij in het Circustheater president Mbeki van Afrika mochten ontvangen. Een tot in detail voorbereide ontbijtontvangst, waarbij tussen de tafels door en op de bar een deel van The Lion King werd opgevoerd. Onderdeel van de bijeenkomst was een korte interactie tussen de president en de genodigden. Het was vervolgens ‘onze’ Gordon die geheel onverwachts een kritische vraag stelde over de toenmalige discutabele aanpak van Aids in Afrika. Dat leverde natuurlijk enige consternatie. Maar de president wist de vraag uiterst behendig te pareren. Of de CEO van een grote internationale organisatie, waarbij de reversmicrofoon via zijn rug was weggezakt. Dat werd pas na zijn opkomst uit de zaal geconstateerd. De situatie waarbij de oververhitte geluidstechnicus, ten overstaan van een volle zaal met deelnemers, de zoektocht naar de microfoontje inzette zal ik nooit vergeten. Of het evenement waarbij structureel niet één maar drie straalzenders werden ingehuurd, om zo nodig van de eerste naar de tweede of desnoods naar de derde zender te kunnen overschakelen als er bij een internationale stemproces een kink in de kabel zou komen. Zo zal ik ook nooit vergeten hoe de overbuurman van het Dylan Hotel in Amsterdam volledig uit z’n plaat ging toen een viertal door mij ingehuurde herauten de 150 internationale relaties van mijn opdrachtgever binnen trompetterden. Terwijl ik het verdere verloop van de ontvangst veilig stelde stond de directeur van het hotel de volledig doorgedraaide buurman te sussen”.